ZNAČENJA RUNA


EIHWAZ

Značenje:tisa – vrsta četinara, dugovekog, koji se lako regeneriše i skoro je neuništiv. Stari severnjački narodi su od tise pravili lukove za strele, a veruje se (i kod nas) da ona čuva kuću od natprirodnih bića i bolesti. Ova runa predstavlja oslonac, pouzdanost i zaštitu. Daje nam pokretačku snagu i motivaciju i ohrabruje nas da se upustimo u rizik. Može se primeniti u meditaciji kada je potrebno da se krećemo kroz različite nivoe svesnosti.


Pozitivne osobine: istrajnost, snaga, zaštita, inicijacija, promena, pouzdanost, preporod, poverenje, podrška.
Negativne osobine: nezadovoljstvo, slabost, gubitak, smrt, konfuzija, histerija.


PERTHO

Značenje: Ovo je jedina runa Starijeg Futharka čije značenje nije poznato. Postoje različite pretpostavke šta bi reč Pertho mogla da znači: rođenje, tajna, šahovska figura, sudbina. U svakom slučaju, ova runa nosi crtu tajanstvenosti i u divinaciji može da znači da ne treba da znamo odgovor na pitanje koje je postavljeno. Osim toga, odnosi se na kocku (i igre na sreću), skrivene potencijale i kreativnost koji se još nisu ostvarili, okultne sposobnosti. Ona nosi žensku energiju plodnosti i rađanja.


Pozitivne osobine: razonoda, igranje, dobitak, rođenje i preporod, rešavanje problema, poznavanje okultnog.
Negativne osobine: nešto što je skriveno, fantazije, loša sreća, sudbina i moći na koje ne možemo uticati.


ALGIZ

Značenje: zaštita. Osnovna funkcija ove rune je zaštita, ona doslovno deluje kao štit i brani od negativnih uticaja. Njena energija budi nagon da zaštitimo sebe ili druge. U divinaciji, ako je obrnuta upozorava da smo ranjivi. Osim toga, ona nas povezuje sa višim svetovima, sa bogovima ili višom svesnošću, navodi nas da težimo naviše u životu, šireći sopstvenu svesnost.

Pozitivne osobine: zaštita, odbrana, suzbijanje zla, podrška, povezanost sa višom svesnošću.
Negativne osobine: ranjivost, opasnost, nepovezanost sa božanskim energijama.


SOWULO

Značenje: sunce. Sowulo predstavlja životnu energiju i dobro zdravlje, svetlost svesnosti, vatru koja pročišćava. Daje nam dodatnu energiju kada nam je potrebna i pomaže da podignemo nivo svoje energije. U divinaciji ukazuje na povoljne okolnosti, kao što su uspeh, ispunjenje, pobeda.


Pozitivne osobine: energija, zdravlje, uspeh, razumevanje, optimizam, samopouzdanje.
Negativne osobine: iznenadna promena koja raščišćava sve što je na putu, egocentričnost, sagorevanje.
Božanstvo: Baldur


TEIWAZ

Značenje: Teiwaz je drugo ime boga Tira, koji je oličenje pravičnosti, hrabrosti, požrtvovanosti i časti. On je bog rata, ali ne radi prolivanja krvi, već za pobedu pravde i uspostavljenje zakona i reda. Ova runa nosi njegove osobine i često se tiče zakonskih pitanja. Daje dodatnu energiju za za prevazilaženje prepreka, naročito ako znamo da moramo uraditi nešto što će nam biti bolno, za treniranje sporta ili borilačkih veština, jačan samopouzdanje i disciplinu, obezbeđuje pobedu, ali samo ukoliko je to u skladu sa kosmičkom pravdom.


Pozitivne osobine: pravda, hrabrost, iskrenost, zakon, red, disciplina, pobeda.
Negativne osobine: borba, rat, žrtva, poraz, neiskrenost, nedostatak reda i discipline.
Božanstvo: Tir


BERKANA

Značenje: breza. Berkana nosi brižnu, majčinsku energiju i žensku kreativnost, u smislu rađanja, porodice, ali i umetničkog stvaralaštva. Odnosi se na plodnost, mentalnu i fizičku, i lični rast. Vrlo je korisna za žene i ženske probleme, podmlađuje; štiti decu. Kao i breza, Berkana je odlična za raščišćavanje i uklanjanje negativnih uticaja.


Pozitivne osobine: majčinska ljubav, plodnost, rođenje, rast, podmlađivanje, deca, novi počeci.
Negativne osobine: tajanstvenost, nedostatak kreativnosti ili sputavanje kreativne energije, nezrelost, razuzdanost.


EHWAZ

Značenje: konj. Konj je za stare narode predstavljao ne samo životinju koja omogućava transport, već i odanog prijatelja i oslonac. Zato Ehwaz prvenstveno označava saradnju i zajedništvo u svakom smislu – poslovnom i intimnom, pa i brak, međusobnu podršku (može se odnositi i na vodiča ili životinju moći). Ukazuje i na napredak, pomak, promenu. U divinaciji osim toga može označavati i bilo koje prevozno sredstvo – automobil, motor, bicikl...


Pozitivne osobine: saradnja, zajednica, brak, poverenje, lojalnost, napredak.
Negativne osobine: ngubitak neke vrste u vezi ili prekidanje veze, lažni prijatelji, podmuklost, nedostatak usmerenja.


MANNAZ

Značenje: čovek, čovečanstvo. Mannaz se odnosi na ljude generalno, na pojedince ili zajednicu koje može povezivati neki oblik saradnje, ali u socijalnom smislu – za razliku od prethodne rune, Mannaz ne uključuje bliskost, ovde je u pitanju ljudskost i inteligencija. Označava odnos pojedinca prema drugima i njihov odnos prema njemu. Može se primeniti za stvaranje društvenih veza, kao i za ojačavanje postojećih.


Pozitivne osobine: razum, inteligencija, društvena struktura, racionalan um, podrška, nepristrasnost.
Negativne osobine: arogancija, manipulacija, proračunatost, nedostatak podrške i pomoći.
Božanstvo: Heimdall


LAGUZ

Značenje: voda, jezero. Ovo je runa mašte i intuicije, našeg unutrašnjeg vođstva koje nas, ako ga sledimo, vodi niz najprirodniji tok života. Psihološki, ona predstavlja dubine: podsvest, snove, sve što je skriveno, odnosi se i na okultne sposobnosti i vidovitost. Može se primeniti kao pomoć u divinaciji, kao i u otkrivanju skrivenih stvari.


Pozitivne osobine: intuicija, kretanje s tokom, prilagodljivost, izlečenje, osećajnost, empatija, snovi.
Negativne osobine: loše procene i pogrešne odluke, konfuzija, rutina, emotivna manipulacija, očaj, strah.


INGUZ

Značenje: Yngvi Frej – bog prirode, vegetacije i rasta, vila i vilenjaka, koji donosi mir i izobilje. Ova runa može da se primeni za uspostavljanje mira, izobilja, ravnoteže i harmonije. Ona takođe ukazuje na privođenje kraju, zaokruživanje određene situacije i prelazak u sledeću fazu. U tom smislu, može da označava transformaciju i inicijaciju.


Pozitivne osobine: mir, izobilje, blagostanje, plodnost, seksualnost, zemlja, deca, harmonija, brižnost.
Negativne osobine: nezrelost, požuda, impotencija, težak rad, pokret bez napretka.
Božanstvo: Frej


DAGAZ

Značenje: dan. Ovo je runa transformacije, tačka gde noć prelazi u dan i obrnuto, gde se sreću suprotnosti. Ona označava promenu, prelazak trenutnog stanja u novo i drugačije, buđenje, bljesak svesnosti. To podrazumeva završetak starog, što zahteva spremnost da se oprostimo od njega i obgrlimo novo. Zato je proces transformacije često bolan, ali i neophodan na putu napretka i razvoja.


Pozitivne osobine: svetlost dana, rasvetljavanje, transformacija, prosvetljenje, početak novog ciklusa, prihvatanje.
Negativne osobine: nagla promena, nespremnost za promenu, kraj, impulsivnost.
Božanstvo: Loki


OTHILA

Značenje: nasledstvo. Ova runa se odnosi na sve što se može naslediti, odnosno preneti na potomstvo – od materijalne imovine kao što su kuća i zemlja, do društvenih vrednosti i duhovnog nasleđa. Odnosi se i na zemlju rođenja i dom, kao ono što nam je zaista važno, za šta smo vezani i što nam pruža sigurnost.


Pozitivne osobine: nasledstvo, dom, porodica, rodbina, nacija, patriotizam, pripadnost, ugled.
Negativne osobine: izopštenost, siromaštvo, predrasude, odbacivanje onih koji ne pripadaju grupi, rasizam, ksenofobija, malograđanstvo.


Prethodna strana