MEDITACIJA

Meditacija je proces osvešćivanja i razjašnjavanja misli i emocija, uspostavljanje veze sa svojim telom i duhom.

Može da izgleda kao da je cilj meditacije da nekako isključimo misli, ili da dostignemo vantelesno iskustvo. Međutim, istina je da mi prestajemo da mislimo samo kad spavamo i kad ostanemo bez svesti, a u meditaciji idemo upravo u suprotnom pravcu, u pravcu dublje svesnosti. Kada PRIMETIMO šta mislimo i osećamo, bolje upoznajemo sebe i otvara nam se mogućnost da odlučimo šta sa tim mislima i emocijama da radimo – da ih prihvatimo ili menjamo. Tako nam meditacija pomaže da rastemo.

Što se tiče vantelesnog iskustva, ona se možda javljaju u nekim hipnotičkim seansama ili šamanskim ritualima, a u meditaciji se POVEZUJEMO sa svojim telom. Mi smo u stvari veći deo dana u nekoj vrsti vantelesnog iskustva – uglavnom uopšte nismo svesni svog tela, naš um, naša svest ne boravi u našem telu – jer smo skoro stalno okupirani mislima kojih takođe nismo svesni. Onda izroni neka emocija, nemamo pojma odakle, kuda vodi, ni šta znači. A duša samuje negde u dalekoj pozadini. Zato smo rasuti, sluđeni, nezadovoljni, neispunjeni.

Meditacija je odličan način da se ponovo „sastavimo“, da uspostavimo vezu i saradnju između tela, uma, emocija i duha, da budemo celoviti.

Kada redovno provodimo vreme u miru i tišini meditacije, osećamo napredak na svim planovima: generalno se bolje osećamo fizički i emotivno, poboljšava se pamćenje i koncentracija, san je kvalitetniji, odmorniji smo i življi, vedriji, kreativniji, manje podložni stresu i anksioznosti, smireniji, što sve pozitivno utiče na naše odnose sa drugima. Ovde se ne radi o privremenom opuštanju i povećanju energije koje dostižemo u toku meditacije, već o uspostavljanju ravnoteže, trajnog unutrašnjeg mira i zdravstvene stabilnosti u svakodnevnom životu, što je posledica redovnog meditiranja.

Iako se hiljadama godina u svetu primenjuju razne tehnike meditacije, još uvek postoji puno predrasuda i pogrešnih uverenja na tu temu, pa ćemo zato reći i šta meditacija nije:

  1. Već smo pomenuli da meditacija nije način da isključimo misli i pobegnemo od stvarnosti, naprotiv, ona nam omogućava uključivanje u stvarnost i ostvarivanje iznutra.

  2. Meditacija nije deo religije i ne zahteva da menjate svoja religijska uverenja, niti da prihvatate bilo kakve dogme. Istina je da je praksa meditacije zastupljena u nekim religijama, ali se i te tehnike meditacije mogu uspešno primenjivati van bilo kakvog religijskog konteksta, kao i brojne druge, potpuno nereligijske tehnike.

  3. Meditacija nije sistem koji zahteva da napravite značajne promene u životu. Često ljudi misle da moraju da rezervišu veliki deo vremena, da promene način ishrane, oblačenja, ponašanja i sl, misle da je to za jogije, budističke sveštenike, ljude koji su pronašli svoj unutrašnji mir. U stvari, kroz meditaciju upravo pronalazimo taj mir koji nam je jako potreban ovakvima kakvi smo u ovom haotičnom načinu života. Može da se desi kao posledica da poželite da promenite nešto od navedenog, ali to svakako nije uslov za meditiranje. Što se vremena tiče, dovoljno je i pet minuta dnevno efektivne meditacije da se osete rezultati. Ne morate čak ni da obezbedite savršeno izolovan prostor, svaki učitelj meditacije će Vas uputiti kako da dostignete željeno stanje UZ zvuke i druge ometajuće faktore iz okruženja.

  4. Meditacija nije New Age trend. Daleko od toga, većina meditacijskih tehnika se primenjuje vekovima unazad, neke i hiljadama godina.

  5. Ne morate godinama da meditirate da biste postigli rezultate. I kratak dodir sa poljem mira iza drame misli i emocija, doprinosi kvalitetu života. Ako redovno i pravilno meditirate, ovo ćete verovatno osetiti odmah ili posle nekoliko dana.


Dakle, ne brinite, ne morate postati ni ozbiljni, ni religiozni, ni dosadni. Ne morate praviti neke specijalne pripreme. Samo krenite. Nemate šta da izgubite.

Ako nikada niste meditirali, verovatno Vas interesuje šta možete da očekujete u toku meditacije.

Tokom same meditacije se obično ne dešava ništa dramatično, možete osetiti opuštanje, blage senzacije u telu, smirenost, ali i uznemirenost ako imate određena očekivanja ili strepnje, možete zaspati, ili iskusiti čistu svesnost. Glavno dešavanje je VAN meditacije, Vaša SVAKODNEVICA se menja, Vaš ŽIVOT počinje da se transformiše. U tome je značaj meditiranja.

Više o svemu ovome možete pročitati na našem blogu

Ukoliko želite da Vam šaljemo tekstove o meditacijama prijavite se na našu mailing listu –kliknite Subscribe u dnu stranice i upišite svoj e-mail.